Accumulation of Light to a Focal Point

Project  聚點.光啟

Year  2014

Location Taipei

The “welcome” is embraced in warmness with natural light flooding through the windows that brighten the panoramic view. One can directly discover the overlapping and misplaced vision along with the lights. Without hiding, let’s follow the lights to guide us to the sights.

始於入門的那一刻,毫不忸怩的光線匯聚成溫暖的迎接,

或前或旁,沿著光暈的路徑將重疊、錯位的肌理自成一格,

從聚點出發,啟動光的導覽。

進/Penetration

Walking through the bar counter, there’s a virtual boundary to divide the area, a boundary that uses white mosaic bricks composed with a mixture of parquetry cement, and huge blocks are inlaid steadily on the kitchen floor. The lights guide the different level of the objects subtlely to complete the exposed pipelines with a “Loft” and a glimmering floor.

穿過玄關的吧檯設計連接著廚房的轉折處,地坪鑲崁白色馬賽克磚於耐磨木板及水泥粉光之間,做為場域的虛線;並且使用經過時間淬煉的大片年輪木,沉穩、契合於地面中,讓原本已是挑高的工業風管線加上性獷的水泥粉光呼應,再由滲透的光導引出物件的層次。

靜/Stillness

The daylight passes through the windows to light up the whole living room so that the tone of the decorations could be in contact with the outside, and this ambiance creates a most tranquil atmosphere within its openness. 

大片的玻璃採光是整個客廳延展的重要訴求,開放性的設置讓此一完整空間多了一分沉靜,窗外、窗內共襯著家居的色調,日光的輕柔交替著夜晚的靜謐,從軟硬揉合的鏽鐵及實木中取之平衡、諧和。

淨/ pure

The bedroom demands a simple and concise place that is furnished in white. The gradient colors of wood veneers play a role that conveys the stories of the space and imbue the environment with notes of memory. A transparent glass partition and metal beams are interwoven along the cement wall. The upper openness is accented with recessed light that connects with the bedroom. It’s peaceful and simple.


以純粹的舒適空間打造出俐落的線條紋理,拋開一切繁縟枝末找到淨心的場域-臥房。

白色基調象徵潔淨的心靈,將故事留給富有色階的木皮牆面,乘載著記憶的痕跡,並且延續空間的開放性,讓更衣室的玻璃門與鐵件結構交織於水泥牆前端,向上的留白是使用者與光影的相望,完成簡單質樸的淨地。

TEL:+886 2 23933133    m@mwdesign.com.tw                                                                                                     © Copyright 2020 by tAMINN  & MW Design